Get Adobe Flash player

 

25. marraskuuta 2011

 

Viime vuonna liikenteessä pimeässä tai hämärässä kuoli 35 jalankulkijaa. Valitettavasti vain harvalla heistä oli heijastin. Tai ehkä heijastin oli, mutta se oli jäänyt eteisen pöydälle, työhuoneen laatikkoon tai sen toisen takin taskuun. Heijastin turvaa kantajaansa ainoastaan silloin, kun se on mukana liikenteessä heiluen iloisesti takinhihassa, housunlahkeessa tai laukun sivussa.

 

Heijastimen hyödyt ovat kiistattomat. Liikenneturvan tutkimuksen mukaan heijastin ja sen käyttäjä erottuu kaukovaloilla jopa 450 metrin päästä. Ilman heijastinta liikkuva jalankulkija sen sijaan erottuu vasta hiukan yli 70 metrin etäisyydeltä. Matka voi tuntua pitkältä, mutta kahdeksankymmenen kilometrin tuntivauhtia kulkeva auto etenee sen noin sekunnissa. Huomattavaa lisäksi on, että kohtaamistilanteessa lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 40 metrin päästä, kun jalankulkijan heijastin näkyy kohtaamistilanteissa jo 150 metrin etäisyydeltä.

 

Heijastimen käyttö unohtuu liian usein. Useimmiten käyttämättömyydelle ei ole erityistä syytä, vaan heijastin ei ole tullut tavaksi. Liikenneturvan raportti puhuu omaa karua kieltään suomalaisten heijastimien käyttämisestä: valaistujen katujen ulkopuolella pimeän aikaan liikkuessa 46 prosenttia jalankulkijoista käytti heijastinta ja valaistussa ympäristössä käyttöaste jäi 34 prosenttiin.

 

TSE-Tienvieri Oy haluaa olla mukana parantamassa liikenneturvallisuutta jakamalla päiväkoti- ja ala-asteikäisille lapsille heijastimia. Tänä syksynä lisäksi Haapalan koulun ekaluokkalaiset saivat heijastinliivit turvaksi koulutielleen.

 

- Hanki heijastin jokaiseen takkiisi, jotta et jää liikenteessä näkymättömäksi. Onnettomuustutkimusten perusteella viime vuonna menehtyneestä 35 jalankulkijasta autoilijoille jäi näkymättömäksi tuhoisin seurauksin 31 jalankulkijaa. Pidetään tämän syksyn ja tulevan talven pimeänä aikana huoli siitä, että meistä kukaan ei jää näkymättömäksi tieliikenteessä. Huolehditaan yhdessä havaittavuudesta ja huomautetaan reilusti ystäviä, tuttavia ja työntekijöitä heijastimen puutteesta. Jälkeenpäin kaveri kiittää huolehtivaisuudesta. Turvallisuutemme on yhteinen huolemme, jota emme voi ohittaa olan kohautuksilla, esitti tulosaluepäällikkö Elias Tienvieri työsuojeluun liittyvässä turvallisuusmeetingissä.